Напрегнатото ежедневие, забързаният живот, хилядите задължения, очакванията на останалите и собствените амбиции… Всичко това са фактори, които се натрупват и често могат да доведат до претоварване на тялото, ума и нервната система.

Дали ще го наречем “бърнаут”, "умора", или “стрес” - резултатите често си приличат. А сред най-неприятните от тях са постоянната превъзбуда и невъзможността да се отпуснем, дори в моментите, в които това ни се полага. 

Разбира се, съществуват много начини да си помогнем, и голяма част от тях са свързани с цялостна промяна на философията и начина на живот. Какво обаче можем да направим междувременно със силата на природата, така че да помогнем на тялото и ума да възвърнат своя баланс? 

Днес говорим за няколко доказано ефикасни билки срещу стрес и безсъние, които могат лесно да се превърнат в отличен антистрес чай. Защото когато се чудим откъде да започнем, природата винаги е отлична отправна точка. 

Кои са най-ефикасните билки за нерви, стрес и напрежение?

Искате да си направите лек, ароматен и благотворен успокояващ чай, но не знаете откъде да започнете? Някои от най-добре познатите билки, които успокояват нервната система, са например:

Маточина

Маточината се използва като успокояваща билка в народната ни медицина от векове наред. Добрата новина? Съвременната наука потвърждава нейното действие доста категорично. Чаят от маточина съдържа розмаринова киселина -  важен полифенол, който стимулира GABA рецепторите в мозъка. В резултат, приемът му балансира мозъчната активност, понижава хроничното безпокойство, и помага срещу тревога без риск от привикване.

Жълт кантарион

Ако баба ви някога си е правила билков чай за успокояване на нервите, шансовете да е използвала жълт кантарион клонят към плюс безкрайност. Жълтият кантарион доказано повишава активността на някои мозъчни химикали като серотонин и норадреналин, играещи важна роля в регулирането на настроението. Резултатът е понижаване на нервното напрежение, удължена фаза на дълбокия сън, както и положителен ефект при хронично главоболие и предменструални смущения. 

Пасифлора

Активните съставки с пасифлората също понижават мозъчната активност, което може да ви помогне да се отпуснете, да подобрите паметта и концентрацията си и да се радвате на по-спокоен сън. Редица клинични проучвания показват, че използването на чай против стрес с пасифлора има сходен ефект с използването на специализирани медикаменти за понижаване на безпокойството - само че без нежеланите странични ефекти. 

Лайка

Успокояващите ефекти на чая от лайка могат да се отдадат на високите му нива на антиоксидант, наречен апигенин. Апигенинът се свързва със специфични рецептори в мозъка, които могат да намалят тревожността и да подпомогнат релаксацията по естествен начин. В комбинация с мекия си билков аромат, лайката създава един съвършен чай с успокоително действие, който действа отлично при леки до средно тежки форми на депресия и безсъние.

… И други

Действието на гореизброените антистрес билки върху претоварената нервна система може да бъде подсилено с множество местни и екзотични съставки. Такива са например някои аюрведични растения и подправки - ашваганда, кардамон, куркума, или дори кориандър. На пазара можете да откриете множество готови смеси за аюрведичен чай с балансирано действие, перфектно за регулиране на процесите в тялото и ума. 

Какво още съдържа перфектният успокояващ чай за сън?

Най-добрият успокоителен чай подобрява съня не чрез директно “приспивателно” действие, а чрез естествено нормализиране на факторите, които пречат на пълноценната почивка. Ето защо, дългосрочната употреба на билки при безсъние е много по-интелигентно и безопасно решение в сравнение с  използването на фармацевтични продукти, които третират симптома вместо причинителя.

В допълнение към горепосочените билкови растения, добрите чайове тип “сладки сънища” съдържат и подходящи допълващи съставки, като например:

Корен от женско биле

Така нареченият “сладък корен” е познат в традиционното билколечение като средство за редуциране на стреса и успокояване на стомаха. Той регулира нивата на кортизол, облекчава стомашните киселини и действа отлично на нервната система - комбинация, която значително подобрява съня чрез комплексното си действие. 

Ройбос 

На местна почва, червеният чай е познат най-вече със сладкия си, екзотичен вкус. Истината обаче е, че билката е едно от най-популярните отпускащи средства в традиционната африканска медицина. Причината? Това са високото съдържание на магнезий и калций, ефективното понижаване на стресовите хормони и качественото подобряване на съня. Ето защо, ройбосът е все по-често срещана съставка, използвана за създаване на истински ефективен вечерен чай. 

Джинджифил

Всички знаем, че коренът от джинджифил действа отлично на стомаха, естествения имунитет и обмяната на веществата в организма. Имахте ли представа обаче, че той помага също за намаляване на стреса и подобряване на съня в дългосрочен план? Трикът е да не поемате чая с джинджифил точно преди сън, а в течение на деня. Той има уникалното свойство да стимулира процеси в тялото, които водят до непосредствено енергизиране, последвано от пълноценно и дълбоко отпускане. Магия!

… И други

На принципа на джинджифила, действа също така и зеленият чай. Той не е подходящ за вечерна напитка поради естественото съдържание на кофеин, но приемът му има доказано положително влияние върху способността на тялото да се отпуска в дългосрочен план. Причината е неговото силно антиоксидантно действие, освобождаващо тялото от множество токсини, които влияят негативно както на качеството на съня, така и на качеството на живот като цяло. 

Други успокояващи билки и растения, които могат да допълнят списъка на “обичайните заподозрени” са например шафран, хмел, кора от магнолия, и калифорнийски мак

Как да подобрите действието на билките за сън?

Да си направите успокоителен чай за сън е страхотна идея, но знаете ли кое е още по-страхотно? Да стигнете по-далеч, като се положите грижа да изкорените проблема си ефективно и завинаги. Откъде да започнете?

  • Помогнете на тялото си - редуцирайте алкохола, цигарите и нездравословните навици, които пречат на тялото ви да функционира правилно.

  • Помогнете на ума си - изберете своето нещо и го оставете да ви помогне. Това може да е медитация, йога, отпускащ масаж или просто щипка хюга философия преди лягане.

  • Използвайте етерични масла и ароматерапия, включително успокояващи аромати като лавандула, сандалово дърво, бергамот или пачули.

  • Използвайте безопасни хранителни добавки с отпускащо действие, като например магнезий, валериан, или антиоксидантни храни и суперхрани. При нужда, консултрайте приема им с лекар или професионален нутриционист.

И не на последно място - не забравяйте, че безпокойството и безсънието са преди всичко външен израз на неразрешени проблеми с вашето тяло или психика. Потърсете корена на проблема и при нужда не се колебайте да се обърнете за помощ в разрешаването му.

Екипът на Vireo ви желае спокойствие, хубави мигове и сладки сънища - след чаша ароматен чай с любимите ви хора!