Ако хвърлим един поглед на Световния индекс на щастието за 2020, бързо ще разберем, че скандинавските страни (както винаги) оглавяват класацията еднолично и безапелационно. 

Живописни фиорди, високи борови дървета, северно сияние, безплатно здравеопазване и средна заплата от 3,500 евро на месец… Да, вероятно тези дребни детайли играят огромна роля във формирането на феномена “Скандинавско щастие”. 

Но както обичаме да вярваме - щастието често има навика да идва отвътре навън, а не обратното. Ето защо тайничко подозираме, че високото удовлетворение от живота на скандинавците се дължи и на един културен феномен: хюга философията.

Заинтригувахте ли се? Обзалагаме се, че бихте искали да знаете малко повече за това какво е хюга и как можете да я практикувате в собствения си живот. 

Е… Какво е хюга?

“Хюга” (hygge) е датска дума с норвежки произход, която няма конкретен превод почти на никой друг език. Най-близка по значение в българския език е думата “благосъстояние”, отнесена към състоянието на душата и ума. Благо-състояние. 

Идеята “хюга” се заражда в Скандинавия именно като контрапункт на неприветливия, мразовит и потискащ климат, дебнещ под прозореца. През това време в дома, в малкото топло скривалище, хората започнали да се обграждат с предмети, които ги карат да се чувстват щастливи и в безопасност: мека светлина от свещ, топло вълнено одеяло, стара книга, чаша горещ шоколад, любима музика… 

Не, хюга философията не е култ към вещите. Тя е умението да създадеш своето персонално “убежище”, в което да се концентрираш върху състоянието на ума и душата си - да се отпуснеш, да се погрижиш за себе си, и да се обгърнеш в усещане за топлина, сигурност и уют. 

“Хюга” - това е философия на хубавия живот.

Хюга: мода или начин на живот?

Може би неведнъж сте си организирали собствена “хюга” без дори да сте го осъзнавали. Това е пукането на огъня, докато отпивате чаша топъл чай и се вглеждате през прозореца. Миризмата на нова (или пък стара?) книга, която четете, обути в коледни чорапи. Дългата разходка сред природата без телефон. Домашно приготвената вечеря и филмовата вечер с приятели. 

И все пак: с днешна дата, тази скандинавска философия набира все по-голяма популярност в световен мащаб. 

През 2016, “хюга” е номинирана за дума на годината на Оксфордския речник. През същата година са написани най-малко шест книги, обясняващи концепцията, като най-известната е „Малък наръчник по хюга“ от Майк Викинг - изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген.

През 2018, на хюга е посветена и едноименна песен от бродуейската адаптация на популярната анимация “Замръзналото кралство”. Това е следващият повратен момент в популяризирането на идеята, а днес нейни почитатели са милиони хора от всички части на света.

Иначе казано: хюга не е нещо революционно ново като концепция, но е феномен с нарастващо значение в съвременната култура. Защото (очевидно) колкото по-бърз и динамичен става животът ни, толкова по-умело трябва да балансираме личното си темпо. 

Ние във Vireo.bg знаем едно - хюга определено ни се нрави. Останете с нас и нашия блог, за да продължим да говорим за нещата, които правят живота по-хубав, по-бавен, по-спокоен и по-качествен!