Червеният, сочен и ароматен плод от нар има богата история и още по-богато приложение. От символ на любовта и брака, през компонент от традиционната медицина, до съставка в козметичната индустрия - нарът е “многоръкия Шива”, на който днес избрахме да обърнем специално внимание в нашия блог.

Какви са различните начини да консумирате частите на нара и какво всъщност се случва с тялото Ви, когато приемате плод, сок или чай от нар? Разказва екипът на Vireo.bg.

Полезни свойства на пресния плод от нар

Плодът от нар е наситен с огромна символика и е смятан за универсално лекарство още от времето на древните египтяни. Едно от най-добре запазените изображения от гробницата на египетския фараон Аменхотеп е именно рисунка на нар - символът на здравето и плодовитостта

Днес уникалните ползи, които плодът от нар носи за здравето, са потвърдени и от съвременната наука:

● Плодовете от нар имат силно противовъзпалително и антисептично действие - те влияят добре на тялото в случаи на бактериални, вирусни или други инфекции. 
● Нарът стимулира бъбречната функция и има лек слабителен ефект, поради което е отлично натурално средство за пречистване на организма.
● Като доказано мощен антиоксидант, плодът от нар подобрява метаболизма, стимулира имунната система и предотвратява стареенето. 

Нарът гарантира гореизброените ползи в най-голяма степен, когато се консумира в своята нормална сезонност, а именно - късната есен и зимата. 

Ползи от прясно изцедения сок от нар

Консумацията на 100% сок от нар е популярна профилактика за различни състояния и болести още от дълбока древност. В тибетската медицина, той използван при гастралгии и камъни в бъбреците, в арабската народна медицина - за третиране на главоболие и стомашни проблеми, а в древна Индия - за подмладяване на тялото и кожата. 

Според Medical News Today, приемането на сок от нар гарантира следните ползи за човешкия организъм:

●    Значително подобряване на скоростта и качеството на храносмилането;
●    Повишаване на нивата на хемоглобин в кръвта;
●    Подобряване на паметта и превенция на Болестта на Алцхаймер;
●    Облекчаване на костно-ставни проблеми като артрит и остеопороза;
●    Естествено понижаване на кръвното налягане;
●    Подобряване функцията на половата система и повишаване на фертилността;
●    … И други.

Как се прави сок от нар? Ако не разполагате със специална сокоизтисквачка, можете да блендирате обелените зърна на плода, след което да прецедите получената смес през цедка. Вариант е също да изстискате целите зърна на нара през марля, или просто да намачкате плода преди обелване, след което да оставите сока да изтече в избрана чаша. 

Сокът от нар може да се консумира ежедневно, като единствените противопоказания са наличието на гастрит, язви или други диагностицирани стомашни проблеми. 

Лечебни свойства на чая от нар

Лечебният чай от нар се приготвя най-често от цвета на растението или корите на плода. Едно от най-забележителните свойства на чая от кора на нар е отличното му действие върху стомашно-чревния тракт, включително при различни бактериални и паразитни инфекции. 

Запарката от изсушени нарови кори е полезна за балансиране на неврологичните процеси. Тя е подходяща за използване при нервно напрежение, повишена тревожност и високостресов начин на живот. 

Когато се комбинира с други плодове и билки с подобни свойства, чаят от нар може да гарантира отлично успокояващо и антиоксидантно действие. Най-често наровата кора се комбинира с червен чай ройбос, хибискус, анасон, горски плодове и др

Отварата от сушени кори от нар може да се използва и с козметични цели - за третиране на изгаряния, повлияване на себорея и дерматит, както и ускоряване растежа на косата. 

Екипът на Vireo.bg вярва в силата на природните богатства - да лекуват, да облекчават и да подобряват качеството на живот. Останете с нас, за да преоткрием заедно това, което още Аменхотеп е знаел - отговорът на всички въпроси може да бъде открит в един червен нар