Чаят е най-консумираната напитка в света след водата и преди бирата.

Докато за нас думата “чай” играе ролята на събирателен термин за “билки в топла вода”, в Китай самата дума “чай” се отнася конкретно до вида зелен чай.

Какво всъщност представлява зеленият чай?

Всички видове чай всъщност се добиват от едно и също растение - Camellia Sinensis (Камелия Синенсис, от семейство Чаеви). Съществуват два сорта от това растение - единият расте в Китай, от където идват белият и зеленият чай, а другият - в Индия, от него идват черният чай и оолонг чайовете. Различните методи на отглеждане и обработка на листата на това растение създават различните чайове, които имат своите характерни качества, цвят и вкус.

В началото на IX век, будистки монаси внасят зеления чай от Китай в Япония. Днес, точно тези две страни са основните производители на зелен чай. Различават се обаче по начина, по който всяка страна си обработва растението при приготвянето на напитката. В Китай листенцата на чая се “пържат” в метални тигани, а в Япония се попарват.

Зеленият чай, предпочитан все по-често пред кафето, се счита за една от най-здравословните напитки в света. Той помага на цялото тяло и дори подобрява функциите на мозъка.

Продължителният прием на зелен чай, дори в малки дози, намалява стреса, подобрява съня, понижава холестерола, регулира кръвната захар, изгаря мазнините, грижи се за кожата и ви прави щастливи.

Зелен чай: ползи за здравето, доказани от науката

  • Намалява признаците на стареене

  • Подобрява дъха и действа антимикробно 

  • Дава повече енергия

  • Регулира холестерола

  • Предотвратява развитието на диабет тип 2

  • Ускорява естественото изгаряне на телесни мазнини

  • Подобрява функциите на мозъка

Зелен чай - свойства

Това, което превръща зеления чай в истинско съкровище за организма, е съдържанието на катехини в него.

Така се наричат активните молекули в този чай. Катехините представляват антиоксиданти, които са част от по-голямата група на флавоноидите (полифеноли).

Редици изследвания показват, че именно тези антиоксиданти играят важна роля в забавянето на процеса на стареене, понижават риска от рак и защитават сърцето.

Консумирането на зелен чай дори в ниски дози благоприятства сърдечно-съдовата и нервна система, намалява прогресията на атеросклерозата, намалява риска от развитие на диабет тип 2, регулира теглото и се грижи за кожата.

Направено проучване, публикувано от американския Национален център за биотехнологична информация, показва, че зеленият чай има благоприятен ефект срещу възпалителни заболявания, което подчертава противовъзпалителното действие на този чай.

Японският зелен чай Сенча е най-разпространеният вид зелен чай. Той е и един от най-силните антиоксиданти в света. Реколтата от първото бране е най-висококачествена и съответно по-скъпа.

В Япония, Сенча се консумира най-много в ролята си на ежедневен чай. Заради високите нива на катехин и витамин С, Сенча има невероятни лечебни свойста. Именно затова в някои детски градини в Япония има практика децата да правят гаргара с този чай, за да ги предпазва от грип и настинка. 

Други популярни зелени чайове са Матча, Гьокуро, Банча, Хоича, Генмайча и още много други.

За какво най-често се използва китайският зелен чай

Зелен чай за бъбреци 

Тази напитка влияе положително и на бъбреците и черния дроб. Полифенолите в зеления чай се борят със свободните радикали в клетките на бъбреците. 

Калциево-оксалатните камъни в бъбреците са най-често срещаните. Те са твърди и трудно се чупят. Китайски изследователи установили, че екстрактът от зелен чай се свързва с калциевия оксалат, което пречи на елементите да се слепват и да образуват големи камъни. Така малките камъни се разпадат много по-лесно и могат да преминат през пикочните пътища без да предизвикат болки или дискомфорт.

Зелен чай за разхлабване 

Затрудненото изхождане води до задържане на токсини в тялото, което може да доведе до заболявания на дебелото черво, и дори рак. Зеленият чай е сред най-добрите и предпочитани натурални средства при запек. 

Той е богат на антиоксиданти, които помагат на работата на дебелото черво. Съдържанието на кофеин в него пък го прави чудесен заместител на кафето. Много е важно е да се пие и вода, защото зеленият чай също може да доведе до дехидратация, а това е последното нещо, от което се нуждаем в този случай.

Зелен чай за отслабване

Стандартно, при спазване на диета за отслабване със зелен чай, се препоръчва да се пият поне четири чаши чай на ден. Идеално е, ако можете да стартирате деня си с чаша зелен чай вместо кафе. Ясно е, че каквато и диета да се спазва, най-добри резултати се постигат когато диетата е съчетана със здравословно и балансирано хранене и системно физическо натоварване. 

Съдържанието на катехини в зеления чай засилва метаболизма и така се топят повече мазнини. Препоръчително е да се пие чаша чай преди тренировка, което освен, че ще даде повече енергия, ще даде и по-ефективни резултати при борбата с телесните мазнини.

Хубаво е зелен чай да се пие и преди всяко хранене, тъй като той помага на храносмилането и прави така, че да усвояваме по-малко калории от храната, която предстои да хапнем.

Кога се пие зелен чай - сутрин или вечер?

Вечната дилема - кога е по-добре да се пие зелен чай.

Много често хората пият чаша чай преди сън. Но е важно да се подбере правилният чай, тъй като различните чайове имат различни странични ефекти и някои от тях подготвят тялото за сън по-добре от други. Затова е важно какъв точно чай ще изберем преди сън.

Заради кофеиновото си съдържание, зеленият чай не е най-уместния избор за чаша топла напитка преди лягане.

В зависимост от времето, в което се консумира зеления чай, тялото може да получава или позитиви, или негативи от качествата на тази напитка. Редици проучвания показват, че сутринта е най-подходящото време за зелен чай. Също и преди тренировка, тъй като зеленият чай ускорява процеса на горене на мазнини по време на тренировъчната сесия и дава енергия (заради кофеина в него).

Колко зелен чай може да се пие на ден?

Оптималното количество зелен чай може да бъде строго индивидуално. Важни са фактори като начин на живот, съпътстващи заболявания и цялостното състояние на организма.

Според някои проучвания, от три до пет чаши зелен чай на ден е приемливо количество. Докато други проучвания показват положителни ползи за здравето само при една чаша на ден.

Важно е да не се прекалява и да се консумира отговорно, за да не предизвика обратен ефект.

Зелен чай по време на бременност

Препоръчителният дневен прием при бременни или кърмещи жени е не повече от 2 чаши дневно, заради съдържанието на кофеин. Една чаша от 200мл зелен чай съдържа около 24-45 милиграма кофеин.

Важно е да следите цялостния прием на кофеин да не надвишава 200 милиграма на ден, консумирайки и други напитки или храни с кофеиново съдържание като шоколад, протеинови блокчета, кафе, безалкохолни напитки, енергийни напитки, черен чай или горещ шоколад.

Наличието на излишно количество кофеин в организма е свързан с повишен риск от спонтанен аборт и вродени дефекти, които могат да имат връзка с дефицита на фолиева киселина.

Зелен чай за деца: какво трябва да знаете?

Дали е полезно да давате зелен чай на вашето дете? Отговорът на този въпрос е “зависи”.  Защото много зависи от това как вашето дете ще реагира на кофеина, който се съдържа в напитката. Ако забележите, че детето проявява хиперактивност и тотална липса на концентрация, то тогава би било рационално да не му давате зелен чай.

Ако не наблюдавате необичайно поведение, безсъние, повръщане, нервност, то най-вероятно вашето дете “носи на кофеин”, образно казано. Тогава може да му позволите да пие зелен чай в по-малки и разумни количества. 

Според учените, зеленият чай значително подобрява плътността на костите и има антивирусни свойства, които се борят отлично срещу грип и настинка. Редовната консумация убива бактериите в устната кухина, които причиняват лош дъх, и предпазва от кариеси. 

Кой не трябва да пие зелен чай?

Няма медицински данни, които да показват абсолютната забрана за прием на зелен чай.

Но при някои здравословни състояния е от изключително значение консумирането на зелен чай да бъде с повишено внимание. Например хората с тежки сърдечно-съдови заболявания, проблеми с бъбреците и чернодробни заболявания трябва да внимават с приема на зелен чай, тъй като здравословното им състояние може да се влоши.

Няма две мнения по въпроса дали зеленият чай е полезен, или е вреден. Всяка билка има за цел да ни помага, а не обратното, стига да бъде консумирана съзнателно и умерено. Важно е обаче да не разчитаме, че това е магически лек за абсолютно всяко здравословно състояние. В зеления чай се срещат и витамини като А, В1, В2, В3, витамин С и витамин Е.

И така, още от утре може да заместите сутрешното кафе с чаша зелен чай като старт на деня.